Reewildkalveren op het eiland IJsselmonde
mei 17, 2018
Het voorjaar is in volle gang; dat betekent nieuw leven en dat betekent ook dat de reegeiten hun kalfjes zetten (ter wereld brengen). Op het eiland IJsselmonde zijn volgens de laatste wildtelling in april 2018 zeventien reeën geteld door de Wildbeheereenheid Eiland IJsselmonde. Dat wil niet zeggen dat er maar zeventien reeën leven op het eiland, maar waarschijnlijk een veelvoud.
De reeën werden aangetroffen in diverse sprongen (groepjes) tot vijf stuks per sprong; verspreid over het hele eiland, van Zwijndrecht tot Hoogvliet. Het aantal reeën op het eiland stijgt gestaag maar dat ook in dat er inzet gevraagd wordt van boer, burger en jager. De boer zal goed moeten uitkijken bij het maaien van het gras om slachtoffers te voorkomen. Een reewildkalf zal zich namelijk tijdens zijn eerste weken drukken in het hoge gras of tussen de struiken. Het kalf vertrouwt dan volledig op zijn schutkleur en zal blijven liggen bij gevaar. Het kalfje geeft dan ook bijna geen geur af.
De reegeiten zetten hun kalveren ook in het griend, dus ook daar honden aangelijnd houden. En als u een kalfje vindt, laat het liggen, de geit staat bijna altijd in de buurt, ze zal alert de boel in de gaten houden. U ziet haar niet maar zij ziet u wel. Als u of de hond het kalfje eenmaal hebben aangeraakt door het op te pakken of door de hond eraan te laten snuffelen dan zal de moeder het negen van de tien keer verstoten. Reekalveren zijn ook weerloos tegen loslopende honden en de honden zijn snel buiten uw gezichtsveld, aanlijnen dus.
Hoewel er op het eiland IJsselmonde geen beheer plaatsvindt van de reeënpopulatie hebben de jagers wel degelijk een rol. Naast het tellen, zijn er binnen de Wildbeheereenheid Eiland IJsselmonde namelijk personen aangewezen die bij een ongeval met een ree kunnen optreden zodat het dier bijvoorbeeld na een aanrijding langer lijden bespaard blijft. Dit optreden zal op voorspraak zijn van de politie en of de wegbeheerder (waterschap of Rijkswaterstaat).